Kategoriat
Älykkäät vaatteet Elektroniikka Projektit Vinkit

Tee-se-itse kosketusnäyttösormikkaat

Talvipakkasilla matkapuhelimen käyttö paljain sormin ei ole maailman mukavinta puuhaa.  Koska valtaosa näytöistä on kapasitiivisia, puhelinta on pakko käyttää paljain sormin. Kaupoista löytyvät kosketusnäyttösormikkaat taas ovat usein turhan hintavia, eikä niiden lämpökyvystäkään ole takuita. Omista käsineistä voi tehdä myös itse vastaavat. Vähän ompelua ja se on siinä.

Kapasitiiviset näytöt ovat edullisia ja suosittuja. Iho johtaa sähköä, jolloin kosketus muuttaa näytön pinnalla olevaa sähkökenttää. Näistä sähkökentässä tapahtuvista muutoksista saadaan selville kosketusten sijainti näytössä. Kätevää, mutta käytön kannalta erityisesti talvella ja kylmässä todella ärsyttävää. Käyttö edellyttää aina suoraa kosketusta näyttöön.

Kaupoista löytyy toki valmiita käsineitä noin 5 eurosta aina 30 euroon asti. Valikoima ei kuitenkaan ole mikään järin iso, ja lempikäsineiden haku voi olla vaikeaa. Tavallisista sormikkaista, tai mistä tahansa käsineistä, saa pienellä vaivalla tehtyä kosketusnäytön kanssa toimivat. Pitää vain keksiä miten johtaa sähköä käsineen sisältä käsineen ulkopuolelle.

20160116_lanka
Sähköä johtava lanka käyttäytyy kuin tavallinen lanka, eli sitä voi neuloa normaaliin tapaan tavallisella neulalla.

Itse en ole sähköä johtavan langan ylin ystävä, mutta siitä kuitenkin löytyi helpoin ratkaisu. Sähköä johtavan langan hinta on kalleimmillaankin noin 3 euroa/metri, joten hinta projektille ei ole korkea. Lankaa ei kulu kuin enintään 30 cm.

Lankaa löytyy mm. näistä verkkokaupoista:

Ainoa toimenpide on neuloa riittävän tiheä pinta sormien päihin. Toimivuus riippuu paljolti siitä kuinka tiheän pinnan on valmis kummallekin puolelle neulomaan. Olennaista on se, että pintaa on tarpeeksi sisä- ja ulkopuolella. Lankaa säästääkseni en itse kokeilumielessä neulonut kovinkaan tiheää verkkoa. Se näkyy kosketustarkkuudessa, mutta omaa käyttöäni se ei haittaa. Asia kannattaa kuitenkin huomioida.

Muutama huomio ennen kuin aloitat:

  1. Ei ole mitään mieltä neuloa kosketuspintaa jokaiseen sormeen. Testaa millä sormilla puhelinta oikeasti käytät, ja neulo pinnat käyttötottumuksen perusteella oikeisiin sormiin. Itse neuloin kosketuspinnat vain etusormeen ja peukaloon.
  2. Jos käsine on liian iso ja ompelet pinnat sormenpäihin, sormi ei välttämättä koske sisällä olevaa lankaa kunnolla. Käsineen tulee olla sopivan kokoinen. Käden ollessa käsineen sisällä on myös syytä varmistaa, että painettaessa sormi oikeasti koskee sähköä johtavaa lankaa.
20160116_sormikas
Peukalon ja etusormen kohdalla näkyvät hopeat pinnat johtavat sähköä.

Kirjoittanut TeroA

Isä, insinööri ja opettaja, joka on erityisen kiinnostunut ihmisten ja teknologian välisestä vuorovaikutuksesta, kommunikoinnista ja visuaalisesta oppimisesta. Ikuinen optimisti ja haaveilija...