Kategoriat
Ammatillinen koulutus Madrid 2016

IES Villaverde VET School…

Ensimmäinen ”virallinen” työpäivä takana.

Turun ammatti-instituutin vaihto-opiskelijat Rami ja Jesse.
Turun ammatti-instituutin vaihto-opiskelijat Rami ja Jesse.

Virallinen siitä syystä, että eilinen maanantai oli täällä lomapäivä. Näin ei myöskään työssäoppijoilla ollut töitä, joten päivä kului rattoisasti oppilaiden, Ramin ja Jessen, kanssa kaupunkia kierrellessä. Tulipahan nähtyä Madridin eläintarha, keskuspuisto lasipalatseineen ym. Päivän aikana huomasi myös hyvin sen, että aurinko lämmittää eri tavalla kuin Suomessa, vaikka itse lämpötila olisi jokseenkin sama. Auringon suunta vaikuttaa siis eri tavalla. Espanjassa aurinko oli polttavamman oloinen.

Tänään tiistaina paikallinen koulutuspäällikkö Inés tuli hakemaan minut hotellilta ja menimme koululle kymmeneksi. Täytyy sanoa, että ei ole koskaan aiemmin minua varten ollut jonkin rakennuksen aulanäytössä tervetulotekstiä ja Suomenlippua. Aika monta ihmistä tuli käteltyä iloisissa merkeissä. Tätä seurasi lahjojen vaihtoseremonia. Sen sanon, että harmittaa kun en ostanutkaan sitä Fazerin sinistä viemisiksi, olisi pitänyt. Todellista vieraanvaraisuutta.

IES Villaverde VET School
IES Villaverde VET School

Heti alkuun sain oppaaksi paikallisen IT-opettajan Ricardon, joka osasi yllättävänkin hyvin englantia. Muutenkin ihan loistotyyppi ja heti riitti jutusteltavaa. Täällä nimittäin harva oikeasti puhuu englantia, ja opettajistakin vain muutama. Hieman kiusallista kun muut höpöttää vieressä ja itse ei ymmärrä sanaakaan. Heti alkuun koulun Erasmus-koordinaattori Rosa piti esitelmän Espanjan koulujärjestelmästä ja samalla otettiin viralliset yhteiskuvat vierailusta. Koulujärjestelmä eroaa melkoisesti suomalaisesta mallista, mutta on niissä samaakin. Itseäni kiinnostaa nämä koulutusjärjestelmät, joten kyllä tämä herätti paljon ajateltavaa. Tästä riittää kyllä jutunjuurta kotipuoleen vietäväksi, mutta ei nyt tässä yhteydessä.

Ricardo, Tero, Rosa, Ines
Vasemmalta Ricardo (IT-opettaja), Tero (minä), Rosa (kansainvälisyyskoordinaattori) ja Inés (koulutuspäällikkö)

Ennen esitystä minulle esiteltiin koulun IT-opetustilat ja opettajien työtä. Virallisen koulutusjärjestelmäesityksen jälkeen kävimme Ricardon kanssa vielä tarkemmin läpi hänen työtehtäviään ja näkemyksiään koulutuksesta. Meillä oli kyllä tässä paljon yhteistä, jonka lisäksi tuli todettua oppilaiden olevan samanlaisia Espanjassa kuin Suomessakin. Ei se opettajanhuonekaan niin kovin erilaiselta vaikuttanut, eikä paikallisella Mocca Masterilla keitetty kahvi kovin erilaiselle maistunut. Tämän jälkeen tapasin ammatti-instituutin oppilaan Ramin työpaikallaan koulu IT-palveluissa ja käytiin läpi mitä hän on työssäoppimisessaan tehnyt.

Iltapäivällä menimme syömään Ineksen, Rosan, Ricardon, Ramin ja Jessen kanssa koulun tarjoamana. Ruokalistat espanjaksi, mutta hyvien oppaiden avustuksella kolmen ruokalajin valitseminen onnistui erinomaisesti. Hyvää oli ja taas tuli opittua uutta ruuasta, mutta myös espanjalaisesta vieraanvaraisuudesta. Tämän jälkeen hotellille ja taas kaupunkia kiertämään… huomenna luvassa työssäoppimispaikkojen kiertelyä.

Kirjoittanut TeroA

Isä, insinööri ja opettaja, joka on erityisen kiinnostunut ihmisten ja teknologian välisestä vuorovaikutuksesta, kommunikoinnista ja visuaalisesta oppimisesta. Ikuinen optimisti ja haaveilija...